STK doesn't start on AMD G760

STK doesn't start on AMD G760

Postby PapaTux » 04 Feb 2018, 12:54

Hello,

is it me or does STK not work on a AMD G760 APU?

Yes, I installed the latest drivers, other games are running fine, but not STK,

<no symbol available>
shared_gpu_objects.cpp:SharedGPUObjects::initSkinning:209
...

details see

https://forum.freegamedev.net/viewtopic ... 615#p75615

Thank you!
PapaTux
 
Posts: 6
Joined: 24 Jan 2018, 19:19

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby benau » 04 Feb 2018, 13:40

Hi, could you post your stdout.log file? It can be found in %appdata%\supertuxkart\0.8.2 (you can enter that in the Explorer and it will take you there)
Image
benau
 
Posts: 65
Joined: 08 Dec 2015, 17:32

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby PapaTux » 06 Feb 2018, 12:07

Yes, of course, here it is:

{l Code}: {l Select All Code}
[info   ] [FileManager]: Data files will be fetched from: 'data/'
[info   ] [FileManager]: User directory is 'C:\Users\Anwender\AppData\Roaming/supertuxkart/0.8.2/'.
[info   ] [FileManager]: Addons files will be stored in 'C:\Users\Anwender\AppData\Roaming/supertuxkart/0.8.2/../addons/'.
[info   ] [FileManager]: Screenshots will be stored in 'C:\Users\Anwender\AppData\Roaming/supertuxkart/0.8.2/screenshots/'.
[info   ] [FileManager]: User-defined grand prix will be stored in 'C:\Users\Anwender\AppData\Roaming/supertuxkart/0.8.2/grandprix/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 0 will be loaded from 'data/challenges/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 1 will be loaded from 'data/gfx/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 2 will be loaded from 'data/grandprix/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 3 will be loaded from 'data/gui/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 4 will be loaded from 'data/library/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 5 will be loaded from 'data/models/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 6 will be loaded from 'data/music/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 7 will be loaded from 'data/replay/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 8 will be loaded from 'data/tracks/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 9 will be loaded from 'data/sfx/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 10 will be loaded from 'data/shaders/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 11 will be loaded from 'data/skins/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 12 will be loaded from 'data/textures/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 13 will be loaded from 'data/ttf/'.
[info   ] [FileManager]: Asset 14 will be loaded from 'data/po/'.
[verbose  ] translation: GetLocaleInfo langname returns 'de'.
[verbose  ] translation: GetLocaleInfo tryname returns 'DE'.
[verbose  ] translation: Env var LANGUAGE = 'de_DE'.
[verbose  ] translation: Language 'German (Germany)'.
[info   ] IrrDriver: OpenGL version: 3.1
[info   ] IrrDriver: OpenGL vendor: ATI Technologies Inc.
[info   ] IrrDriver: OpenGL renderer: AMD 760G
[info   ] IrrDriver: OpenGL version string: 3.1.8787 BETA
[warn   ] Graphics: Can not find version for '3.1.8787 BETA' 'AMD 760G' - ignored.
[info   ] GLDriver: EXT Texture Compression S3TC Present
[info   ] GLDriver: ARB Texture Compression RGTC Present
[info   ] GLDriver: EXT Texture Filter Anisotropic Present
[info   ] GLDriver: ARB Pixel Buffer Object Present
[info   ] GLDriver: ARB framebuffer sRGB Present
[info   ] ShaderBasedRenderer: Preloading shaders...
[info   ] SharedGPUObjects: Hardware Skinning enabled, method: TBO, max bones: 1024
[error  ] StackTrace: SuperTuxKart crashed!
Please hit Ctrl+C to copy to clipboard and signal the problem
to the developers on our forum: http://forum.freegamedev.net/viewforum.php?f=16

Call stack:

 <no symbol available>
 shared_gpu_objects.cpp:SharedGPUObjects::initSkinning:209
 shared_gpu_objects.cpp:SharedGPUObjects::init:228
 shader_based_renderer.cpp:ShaderBasedRenderer::preloadShaderFiles:947
 shader_based_renderer.cpp:ShaderBasedRenderer::ShaderBasedRenderer:624
 irr_driver.cpp:IrrDriver::initDevice:580
 main.cpp:initRest:1382
 main.cpp:main:1554
 exe_common.inl:__scrt_common_main_seh:283
 BaseThreadInitThunk
 RtlUserThreadStart


Looks like I need to install an OpenGL driver!?
Thanks!
PapaTux
 
Posts: 6
Joined: 24 Jan 2018, 19:19

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby deve » 06 Feb 2018, 12:47

You have this stupid "3.1.8787 BETA" driver that says that it has GL 3.1, but it doesn't have proper GLSL support.

It is in graphical_restrictions.xml:

<card contains="ATI" os="windows" version="<=3.1.8787" disable="ForceLegacyDevice"/>

Yes, update your drivers if it's possible. And if not, then you can probably remove " contains="ATI" " from this line. Or you can open %appdata%\supertuxkart\0.8.2\config.xml and change "force_legacy_device" to true.

Edit:
Actually it didn't detect version number at all:
[warn ] Graphics: Can not find version for '3.1.8787 BETA' 'AMD 760G' - ignored.
deve
 
Posts: 240
Joined: 23 Jan 2014, 13:45

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby PapaTux » 06 Feb 2018, 13:17

@deve:

I set "force_legacy_device" to true and guess what: It's running! :)

I got a message about not compatible OpenGL drivers, but who cares :)

Seriously, if I can install another driver to make this better (I searched but got lost), would be great, but with this line you made 2 kids happy (and so also me)

THANKS A LOT!!
PapaTux
 
Posts: 6
Joined: 24 Jan 2018, 19:19

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby deve » 06 Feb 2018, 13:30

I'm glad that it helped :)

You can disable the warning too. It's "old_driver_popup" in config.xml.
deve
 
Posts: 240
Joined: 23 Jan 2014, 13:45

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby QwertyChouskie » 06 Feb 2018, 22:24

Not an official dev, but a huge fan of STK!
User avatar
QwertyChouskie
 
Posts: 240
Joined: 29 Jun 2016, 14:57

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby hiker » 07 Feb 2018, 00:18

deve {l Wrote}:[warn ] Graphics: Can not find version for '3.1.8787 BETA' 'AMD 760G' - ignored.

I've opened a ticket to fix that (https://github.com/supertuxkart/stk-code/issues/3114).

Cheers,
Joerg
Image
hiker
STK Moderator
 
Posts: 1430
Joined: 07 Dec 2009, 12:15
Location: Melbourne, Australia

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby PapaTux » 11 Feb 2018, 11:49

I tried the driver mentioned by QwertyChouskie, didn't install the driver as such, but extracted and exchanged the OpenGL part - to no success. As the game is now running (more or less) and also an issue on github was opened, I will not put more time into this (besides writing this post ;) ) - Thanks again!

If you (the devs) need me to test anything on that old computer I will do so, until then I'll just be happy and wait for STK 0.9X which includes a fix hopefully. If not, well, no harm.
PapaTux
 
Posts: 6
Joined: 24 Jan 2018, 19:19

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby QwertyChouskie » 12 Feb 2018, 03:01

Generally mixing versions of driver components is not a good idea, you'll be better off installing the whole driver (though you don't need the extras they might bundle). Also you will have to set "force_legacy_device" to false to test.

After updating the driver and setting "force_legacy_device" to false, can you post the new stdout.log? Thanks!
Not an official dev, but a huge fan of STK!
User avatar
QwertyChouskie
 
Posts: 240
Joined: 29 Jun 2016, 14:57

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby PapaTux » 13 Feb 2018, 09:35

I tried 2-3 times, but I got a non working windows (while driver installation screen went black) and had to restore. I'm sorry, I don't have time for this atm, maybe in a few weeks I can try again.
PapaTux
 
Posts: 6
Joined: 24 Jan 2018, 19:19

Re: STK doesn't start on AMD G760

Postby QwertyChouskie » 13 Feb 2018, 22:10

No problem.
Not an official dev, but a huge fan of STK!
User avatar
QwertyChouskie
 
Posts: 240
Joined: 29 Jun 2016, 14:57

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest