Windows Build/Run issues

Windows Build/Run issues

Postby Suitecake » 08 Oct 2013, 16:59

(Didn't want to dig up the other thread for this)

I'm having difficulty running the game on Windows. Following the README documentation (which could use a bit of tweaking; at least one of the shortcuts are incorrect) successfully builds in both Debug and Release modes, but running through VS2012 pings an exception:

Exception:
Unhandled exception at 0x5F827F61 (opengl32.dll) in ValyriaTear.exe: 0xC0000005: Access violation reading location 0x00001F2C.

Call Stack:
opengl32.dll!5d897f61() Unknown
[Frames below may be incorrect and/or missing, no symbols loaded for opengl32.dll]
opengl32.dll!5d89674f() Unknown
opengl32.dll!5d88b11a() Unknown
opengl32.dll!5d8793fc() Unknown
opengl32.dll!5d879684() Unknown
opengl32.dll!5d8f1f35() Unknown
ntdll.dll!7789481e() Unknown
ntdll.dll!7789486b() Unknown
ntdll.dll!778a0a38() Unknown
ntdll.dll!778a091d() Unknown
kernel32.dll!76f739be() Unknown
msvcr110d.dll!__crtExitProcess(int status) Line 725 C
msvcr110d.dll!doexit(int code, int quick, int retcaller) Line 638 C
msvcr110d.dll!_exit(int code) Line 402 C
msvcr110d.dll!raise(int signum) Line 525 C
ValyriaTear.exe!SDL_Parachute(int sig) Line 42 C
> msvcr110d.dll!_XcptFilter(unsigned long xcptnum, _EXCEPTION_POINTERS * pxcptinfoptrs) Line 366 C
ValyriaTear.exe!__tmainCRTStartup() Line 553 C
msvcr110d.dll!@_EH4_CallFilterFunc@8() Line 394 Unknown
msvcr110d.dll!_except_handler4_common(unsigned int * CookiePointer, void (unsigned int) * CookieCheckFunction, _EXCEPTION_RECORD * ExceptionRecord, _EXCEPTION_REGISTRATION_RECORD * EstablisherFrame, _CONTEXT * ContextRecord, void * DispatcherContext) Line 369 C
ValyriaTear.exe!_except_handler4(_EXCEPTION_RECORD * ExceptionRecord, _EXCEPTION_REGISTRATION_RECORD * EstablisherFrame, _CONTEXT * ContextRecord, void * DispatcherContext) Line 94 C
ntdll.dll!77882e71() Unknown
ntdll.dll!77882e43() Unknown
ntdll.dll!778ab2f2() Unknown
ntdll.dll!77882cbb() Unknown
ntdll.dll!77883748() Unknown
ig7icd32.dll!5d3bef97() Unknown
ig7icd32.dll!5d021040() Unknown
opengl32.dll!5d88bc3c() Unknown
opengl32.dll!5d88c17f() Unknown
opengl32.dll!5d88c1d0() Unknown
ValyriaTear.exe!ChoosePixelFormatARB(SDL_VideoDevice * this, const int * iAttribs, const float * fAttribs) Line 133 C
ValyriaTear.exe!WIN_GL_SetupWindow(SDL_VideoDevice * this) Line 305 C
ValyriaTear.exe!DIB_SetVideoMode(SDL_VideoDevice * this, SDL_Surface * current, int width, int height, int bpp, unsigned int flags) Line 913 C
ValyriaTear.exe!SDL_SetVideoMode(int width, int height, int bpp, unsigned int flags) Line 683 C
ValyriaTear.exe!vt_video::VideoEngine::ApplySettings() Line 443 C++
ValyriaTear.exe!InitializeEngine() Line 439 C++
ValyriaTear.exe!SDL_main(int argc, char * * argv) Line 527 C++
ValyriaTear.exe!main(int argc, char * * argv) Line 315 C
ValyriaTear.exe!WinMain(HINSTANCE__ * hInst, HINSTANCE__ * hPrev, char * szCmdLine, int sw) Line 398 C
ValyriaTear.exe!__tmainCRTStartup() Line 528 C
ValyriaTear.exe!WinMainCRTStartup() Line 377 C
kernel32.dll!76f7850d() Unknown
ntdll.dll!7789bf39() Unknown
ntdll.dll!7789bf0c() Unknown

Running the produced executable, however, complains about missing dependencies (the OpenAL dll, specifically).

Building the VS2012 solution should produce an executable that runs perfectly without fiddling with dependencies. Has anyone else been able to build the solution and run the resulting executable recently, or has it always required some fiddling?

(My system is a Surface Pro, Windows 8 64-bit, VS2012 Professional. I've installed no programs specifically for this, but did pull the depedencies and place them in the VT-repo, as indicated by the README.)
Suitecake
 
Posts: 17
Joined: 07 Oct 2013, 20:50

Re: Windows Build/Run issues

Postby Bertram » 09 Oct 2013, 08:59

Hi SuiteCake,

I'm having difficulty running the game on Windows. Following the README documentation (which could use a bit of tweaking; at least one of the shortcuts are incorrect) successfully builds in both Debug and Release modes, but running through VS2012 pings an exception:

Well, I'll be honest, I'm not using VS at all, and don't plan to use it soon (I only use C::B + MingW for Windows - FOSS tools FTW ;]), so pointing problems is a good thing, but telling what is bad and what is to be changed and by what would be much better. Could you do that?

Building the VS2012 solution should produce an executable that runs perfectly without fiddling with dependencies.

Indeed,

Has anyone else been able to build the solution and run the resulting executable recently, or has it always required some fiddling?

You should ask the author (authenticate on github) about the VS2012 solution files. He was the one creating the project files in the first place
and I'm sure he will able to help you.

Good luck.
User avatar
Bertram
VT Moderator
 
Posts: 1652
Joined: 09 Nov 2012, 12:26

Re: Windows Build/Run issues

Postby Suitecake » 10 Oct 2013, 00:59

I could probably, but I tried building it more as a curiosity than anything else (I dualboot with Debian and use that as my dev-OS). My guess is, VS2012 is not a popular build on GitHub (and VS2010 probably isn't much better!).

Sounds like C::B + MinGW is confirmed working and more frequently used; I'll stick with that for now on my windows box :)
Suitecake
 
Posts: 17
Joined: 07 Oct 2013, 20:50

Re: Windows Build/Run issues

Postby Bertram » 10 Oct 2013, 08:37

I could probably, but I tried building it more as a curiosity than anything else (I dualboot with Debian and use that as my dev-OS). My guess is, VS2012 is not a popular build on GitHub (and VS2010 probably isn't much better!).

Ah ok. I'll hint authenticate anyway, just to see whether he can update his files.

Sounds like C::B + MinGW is confirmed working and more frequently used; I'll stick with that for now on my windows box :)

This part should be much more painless to compile and run. I can give a hand if you've got problems.

Cheers,
User avatar
Bertram
VT Moderator
 
Posts: 1652
Joined: 09 Nov 2012, 12:26

Re: Windows Build/Run issues

Postby Suitecake » 21 Oct 2013, 01:48

I can build VT on Windows, but trying to start it (in either Release or Debug) produces the following error:

The program can't start because libpng12-0.dll is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem.

I downloaded the dependencies from the dropbox link in the README, but this did not include the libpng12-0.dll. Do I need to grab this from somewhere else?
Suitecake
 
Posts: 17
Joined: 07 Oct 2013, 20:50

Re: Windows Build/Run issues

Postby Bertram » 28 Oct 2013, 10:22

Hi Suitecake :)

Sorry for the slow answer. I actually was AFK for a few days.
You can rename libpng12.dll file into that name. This will make the game start.
I'll try to fix that asap.

Best regards,
User avatar
Bertram
VT Moderator
 
Posts: 1652
Joined: 09 Nov 2012, 12:26

Re: Windows Build/Run issues

Postby Bertram » 28 Oct 2013, 14:31

User avatar
Bertram
VT Moderator
 
Posts: 1652
Joined: 09 Nov 2012, 12:26

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron